Kazan'ın soda külünü Ciner Grubu çıkaracak
2009 başında 375 milyon dolar yatırımla Beypazarı’nda soda külü üretimine başlayan Ciner Grubu, Ankara’nın Kazan bölgesindeki 1 milyar 650 milyon tonluk doğal trona rezervinin de işletme ruhsatını devraldı. Bu yeni sahada da üretimin başlaması ile grubun toplam üretiminin önce 2, sonra da 3 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Ciner Grubu, dünya madencilik devi Rio Tinto şirketine ait Ankara Kazan bölgesinde 19 bin 500 hektar büyüklüğündeki saha içerisinde yer alan 1 milyar 650 milyon tonluk doğal trona rezervinin işletme ruhsatına sahip Riotur Madencilik hisselerinin tamamını satın aldı. Halen Ankara Beypazarı’nda 247 milyon tonluk rezervin işletme ruhsatını elinde bulunduran Ciner Grubu, bu devir ile birlikte 1 milyar 897 milyon tonluk rezervin işletmesini almış oldu.
2009 yılı mart ayında 375 milyon dolarlık yatırımla Beypazarı’ndaki soda külü üretim tesislerini hizmete açan Ciner Grubu, Ankara Kazan’daki yeni sahada yeni yatırım için kolları sıvadı. Sahayı alır almaz pilot çalışmalara başlandığını belirten Ciner Grubu yetkilileri, bu yılın sonuna doğru yatırıma start vereceklerini ifade etti. Ankara Beypazarı’nda bulunan trona cevherinden tabii yöntemlerle yıllık 1 milyon 100 bin ton tabii soda külü üretimi bulunan Ciner Grubu, Kazan’daki yatırımın ardından bu bölgeden de önce yılda 1 milyon ton, ardından ise yılda 2 milyon ton soda külü üretimi yapmayı planlıyor. Tesisler tamamlandığında Türkiye’nin soda külü üretiminde Avrupa’nın en büyük üreticisi olacağı belirtiliyor.
DAHA ÖNCE HESAPLARDA YOKTU
Ankara Kazan bölgesinde ruhsatı Rio Tinto’da bulunan 19 bin 500 hektar büyüklüğündeki saha, daha önce Türkiye’nin toplam işlenebilir rezervleri arasında görünmüyordu. Söz konusu trona madeninin işlenebilirliği netleştikten sonra Türkiye’nin 247 milyon ton olan toryum rezervi Kazan bölgesindeki toryum madeninin işlenebilir olduğunun belirlenmesinin ardından 1.9 milyar ton düzeyine ulaşmış oldu.
Sanayinin 10 ana maddesinden biri
Trona madeninden elde edilen soda külü, sanayinin 10 ana hammaddesinden biri. Cam sanayiinde, kimya, tekstil ve kâğıt gibi endüstriler başta olmak üzere 200’e yakın üretimde kullanılan soda külü Türkiye’de Ankara civarında bulunuyor. Dünyada soda külü tüketiminin yılda 35 milyon ton civarında olduğu, parasal değerinin ise 4.5-5 milyar dolar düzeyinde olduğu ifade ediliyor. Dünyada üretilen soda külünün yüzde 65.4’ü sentetik, kalan bölümü ise doğal sodadan üretiliyor. Dünyadaki talebin daha çok sentetik sodadan doğal soda külüne kaydığı görülüyor.
Yüzde 90’ı ihraç ediliyor
Ciner Grubu’nun Beypazarı’ndaki tesislerinde üretilen soda külünün yaklaşık yüzde 90’ı ihraç ediliyor.
NERELERDE KULLANILIYOR?
* Cam sanayiinde
* Kimya sanayiinde
* Deterjan sanayiinde
* Su tasfiyesinde
* Selüloz ve kâğıt sanayiinde
* Fotoğrafçılıkta
* Tekstil sanayiinde
* Ve daha birçok yerde ara madde olarak kullanılıyor.