Ciner Grubu’nun halka açık konumdaki tek şirketi olan Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“Park Elektrik”, “Şirket”) payları, 1997 yılından bu yana Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem görmektedir.
Park Elektrik, 18 Mart 1994 tarihinde Park Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. unvanı ile tekstil sektöründe faaliyet göstermek üzere kurulmuştur. Şirket,1997 yılında gerçekleştirdiği paylarının ilk halkı arzıyla halka açılmıştır. Halka açıldığı dönemde Park Elektrik tekstil sektöründe faaliyet göstermekte olup, Şirket’in ana faaliyet konusu ev tekstili üretimiydi. Üretim faaliyetleri Edirne’de kurulu fabrika tesisinde gerçekleştirilmekteydi.
Park Elektrik 2000 yılında gerçekleştirdiği esas sözleşme değişikliğiyle ticaret unvanını Park Elektrik Madencilik Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak değiştirerek faaliyet alanını madencilik ve enerji sektörlerinde de faaliyet göstermeye uygun hale getirmiş ve o tarihten günümüze madencilik alanında faaliyetlerini sürdürmüştür.
Şirket, 2006 yılında Siirt’teki bakır madeninde konsantre bakır üretimine başlamış, Siirt Madenköy’deki bakır madeninde üretilen tüvenan cevher, konsantrasyon merkezinde konsantre bakır haline getirilmiş ve ağırlıklı olarak yurtdışına ihraç edilmiştir. 2006 ile 2017 tarihleri arasında bakır madenciliği alanındaki faaliyetlerini sürdüren Park Elektrik, Mart 2017 tarihi itibariyle bakır madenciliği ile ilgili varlıklarını satarak bakır alanındaki faaliyetlerine son vermiştir.
Şirket, bakır üretimi faaliyetinin satışını takiben fiili faaliyet konusunu değiştirerek Şirket’in ana ortağı olan Park Holding A.Ş. ve Turgay Ciner’in sahip oldukları Konya Ilgın Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (“Konya Ilgın”) sermayesinin %100’ünü satın almıştır. Satın alma işlemi 10 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında onaylanmıştır.
Park Elektrik’in %100 hissesini satın aldığı Konya Ilgın, Konya’nın Ilgın ilçesinde 500 MW kurulu güce sahip entegre bir termik santral kurma projesine sahiptir. İştirak edilen Konya Ilgın, sahip olduğu maden işletme ruhsatı (2444 ruhsat numaralı saha) ve tarafı olduğu rödovans sözleşmesi (1247 ruhsat numaralı saha) çerçevesinde Ilgın’da yer alan maden sahalarında linyit kömürü üretimi gerçekleştirmek için işletme hakkına sahiptir. Ayrıca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun vermiş olduğu 27 Şubat 2013 tarihli ve 49 yıl süreli elektrik üretim ve satış lisansına sahiptir.
Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (“UMREK”) tarafından yetkilendirilmiş yetkin kişiler tarafından UMREK (2018) standartları çerçevesinde hazırlanan 10 Ocak 2022 tarihli Kömür Kaynak Kestirim Raporu’nda Ilgın’daki 1247 ve 2444 ruhsat numaralı sahalardaki kömür kaynak miktarı 188 milyon ton olarak tespit edilmiş ve orijinal bazda alt ısıl değer ortalama olarak 2.079 kcal/kg olarak belirlenmiştir. 188 milyon ton kömür kaynağının tamamı Potansiyel Kategori’de sınıflandırılmış olup maden rezerv kestirim çalışmasına geçebilmek için ilave çalışmalar devam etmektedir.
Konya Ilgın Termik Santral Projesi sıfırdan bir yatırım projesi olup, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısındaki seyrinden, elektrik arz/talebine, elektrik fiyatlarından, yenilenebilir enerji kaynakları ile yerli kaynaklara sağlanan teşviklere kadar birçok faktör söz konusu yatırımın zamanlamasında etkili olmaktadır. Park Elektrik ve bağlı ortaklığı Konya Ilgın’ın kontrolü dışında Türkiye Elektrik Sektöründe son dönemde yaşanan ekonomik ve sektörel gelişmeler kaynaklı olarak mevcut durum itibariyle, termik santral inşaatına henüz başlanamamıştır.
Şirket ayrıca, işletme ruhsatı sahibi bulunduğu Gaziantep İli, Islahiye İlçesi’nde bulunan, 78173 sicil numaralı boksit sahasını rödovans karşılığı işletmek üzere CTC Enerji Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (“CTC Enerji”) ile sözleşme imzalamış olup, 2019 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren bu sahadan rödovans geliri elde etmeye başlamıştır. CTC Enerji açık ocak yöntemiyle madencilik faaliyetlerini sürdürmekte ve elde edilen boksit cevherini kırma-eleme tesisinde işleme tabi tutarak farklı boyutlarda satışa konu etmektedir. Boksit sahasından üretilen beher ton maden başına Şirket’e 2,70 ABD Doları rödovans bedeli ödenmektedir.
PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
MERKEZ: Paşalimanı Caddesi, No:41, Üsküdar – İSTANBUL
Tel: +90 (216) 531 24 00
Faks: +90 (216) 531 25 71
E-posta: info@parkelektrik.com.tr
Web: http://www.parkelektrik.com.tr/