Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugün özel sektör ve devlet işbirliği ile çok değerli, müstesna bir eserin Türkiye'ye kazandırıldığını söyledi.
ETİ Soda ve Soda Külü Üretim Tesisleri'nin sabit sermaye yatırımının 290 milyon dolar olduğunu kaydeden Erdoğan, ''dev bir tesis''olarak niteliği bu tesisi Türkiye'ye kazandırmaları sebebiyle Ciner Grubu'na ve ETİ Soda A.Ş'ye teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Yıllık getirisi üzerindeki rakamlarla konuşmayacağım. Fakat 1500 kişiye burada dolaylı, dolaysız istihdam sağlanması, bizim için bu bölüm çok anlamlı. Bu yönden çok önemsiyorum. İhracatımız yönünden önemsiyorum ve şu topraklarımızın altında neler var, bunların yeryüzüne çıkartılması noktasında önemsiyorum.
Türkiye, yıllar yılı bor madeni rezervinde hep dünya birincisidir. Trona madeni konusunda dünyada ikinci sırada yer alıyor. Dünyada stratejik öneme sahip bu çok önemli iki maden rezervimizle hep övündük, sürekli konuştuk ama bunları mamul hale ya da yarı mamul hale getirmede maalesef el ovuşturduk. Şimdi bu madeni etkin bir şekilde çıkarmak, katma değer oluşturacak şekilde yeni ürünlere dönüştürmek gerekiyor.
Teknolojiye yapacağınız yatırımlarla, araştırma-geliştirme çalışmaları ile bu madene olan talebi arttırmak da bir o kadar önem arz ediyor. İşte burada, şimdi o başarılıyor. Onun için, burada bulanan trona madeni son teknoloji ile gün yüzüne çıkıyor, soda külü üretiyoruz. Soda külü, endüstrinin çeşitli alanlarında, özellikle de cam ve metalurji sanayisinde kullanılan kıymetli bir ürün.
Hükümet olarak, yarım kalmış, ihmal edilmiş birçok projeyi hayat geçirirken, Ciner Grubu ile de ETİ Soda'yı bu noktada birleştirmeyi kendimiz için faydalı gördük ve hamdolsun bugün burada bu eser meydana çıktı.''
''GELDİĞİMİZ YER, MADENCİLİĞİMİZ AÇISINDAN ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ''
AK Parti hükümetinin, Türk insanının hasretle beklediği yol, hastane, baraj ve okul gibi eserleri süratle tamamladığını anlatan Başbakan Erdoğan, trona projesinin de Türkiye'deki birçok proje gibi çok eski bir geçmişi olduğunu dile getirdi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bu proje, 20 yıldır konuşuldu. Uzun yıllar hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Enerjinin, madenlerin milletimin geleceğine yönelik olarak çok büyük faydaları vardır ama bunlar görülmedi. Hayati önemi vardır ama görülmedi. İşte sahip olduğumuz bu potansiyel, hakkıyla değerlendirilmediği içindir ki hep gerilerde kaldık. Onun için 29 senede milli gelir bu ülkede 230 milyar dolarda takıldı kaldı. 6.5 senede bunun üzerine 520 milyar dolar ilave ettik. Eğer bu rakam şu anda 750 milyar dolara çıktıysa bu anlayışla çıktı, bu girişimci ruhla çıktı. Bunu hayata geçirmek suretiyle çıktı. Bundan sonra bu, artarak devam edecek.
Buradaki madenin bir çözelti olarak az önce örneğini gördüm, adeta sıvılaştırılmış halini gördüm. Su gördüm. Onun daha sonra toz haline getirilmesi nelerin yapılabileceğini, taştan nereye gelebileceğini göstermesi bakımından çok önemli. Ancak bunu bugüne kadar düşünmediler. Şimdi ise bu gerçekleştirildi.
Tartışmalarla vakit geçirmenin anlamı yok, lafla vakit geçirmenin anlamı yok. Onun için de iş, iş, iş diyoruz. Üretim, üretim, üretim diyoruz. İşte yapılan bu. Bahane üretmedik, mazeretlere sığınmadık. Harekete geçtik, teknik ve finansal sorunları aştık, 2004 yılında konuya el attık, 'bu tesis Türkiye'yi bir adım ileriye taşıyacak' dedik. Tesisin temeli atıldı. Yıllarca bir ilerleme görülmeyen tesisi, bu tarihten sonra hızla tamamladık. İşte bugün de hizmete açıyoruz. Şüphesiz bugün geldiğimiz yer, madenciliğimiz açısından çok ama çok önemli. Burada ülkemizi bor sektöründe dünya liderliğine taşıyan ETİ Maden işletmelerimizin de hakkını teslim etmek gerekiyor.''
''DOĞAL ZENGİNLİKLER SON YILLARA KADAR HEP ATIL KALDI''
ETİ Soda A.Ş'nin Beypazarı trona projesini başarıyla yürüttüğünü vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Türkiye'nin on yıllar boyunca yeraltı ve yerüstü zenginlikleriyle övündüğünü ancak bu zenginliklerin son yıllara kadar hep atıl kaldığını'' ifade etti.
Erdoğan; ''madenlerin, akarsuların, rüzgarın, güneşin, tabii güzellikler ve kültürel değerleri Türkiye'nin refahı için harekete geçirme noktasında önceki hükümetlerin son derece isteksiz davrandığını'' kaydederek, ''Ama şimdi artık bu dönem geride kaldı. Hapsine birden sarılıyoruz, hepsini birden hayata geçiriyoruz. Geçirmek zorundayız. Ülkemizin geleceği için, milletimizin geleceği için, gelecek nesillere böyle bir Türkiye bırakmak için bunu yapmak zorundayız'' dedi.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Az önce duyduk, 250 milyon dolar buradan ihracat olacak. Bakınız, 6.5 sene önce 36 milyar dolardı ihracat. 2008 sonu itibariyle 132 milyar dolar oldu. İşte bu 250 milyon dolarlar da buna ilave olarak, inşallah hedef 2023'te 500 milyar dolar ihracata Türkiye'nin ulaşmasıdır. Bunu başaracağız.
2023'te hedefimiz Türkiye'yi dünyanın ilk 10 sırası içerisine ekonomide sokabilmek. Bunun için çalışacağız. 6.5 sene önce dünyanın 26. büyük ekonomisiydik ama şu anda 17. büyük ekonomisiyiz. Avrupa'da 6. büyük ekonomiyiz. Buralara geldik. Ama yeterli değil, daha iyi noktaya geleceğiz.''
''ALTYAPIYI OLUŞTURMADAN ESER KAZANMAK MÜMKÜN DEĞİL''
Başbakan Erdoğan, bütün bu ve benzeri gelişmelerin Türkiye'nin büyüdüğünü, geliştiğini, küresel bir güç haline dönüştüğünü gösterdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''79 senede Türkiye'deki duble yol 6 bin kilometre ama 6.5 senede yaptığımız duble yol 9 bin 468 kilometre. Bunun içinde otoyollar var, otobanlar var. Eğer bugün Ankara'dan Eskişehir'e 1 saat 20 dakikada hızlı trenle gidiyorsak, iktidarımızın neleri, nasıl yapmak istediğini ortaya koyuyor. Temelini attık, hamdolsun açılışını da yaptık. Türkiye bugünleri gördü. 253 kilometre hızla Ankara'dan Eskişehir'e hızlı trenimizle ulaştık. Bugünleri gördük. Daha ileri gideceğiz.
Aynı şekilde Ankara-Beypazarı arasında duble yol çalışmaları var. Fazla bir şey kalmadı, yaklaşık 20 kilometre civarında bir çalışmamız var. Onları da süratle bitireceğiz. Böylece Beypazarı'ndan çıkacak olan bütün ürünlerimiz, her alanda Ankara'ya, ülkemizin diğer illerine TIR'larla çok daha rahat ulaşacak. Vatandaşım bu duble yollardan çok daha rahat ulaşacak. Bunlar da hamdolsun gerçekleşiyor, bitiyor, fazla bir şey kalmadı. Bunları da süratle bitireceğiz. Tam kapasiteye geçince günlük 700 ton soda külü taşınacak. Bunun için yol gerekli. Bu yolları da işte bu iktidar yapıyor. Altyapıyı oluşturmadıktan sonra bu tür eserleri kazanmak mümkün değil. Onun için önce altyapı ve ardından da bu eserler zaten geliyor.''
Başbakan Erdoğan, soda külü üretim tesisinin hayırlı olmasını dileyerek, konuşmasını, ''Gerek Ciner Grubu'nu, gerek ETİ Maden İşletmelerimizin yöneticilerine huzurlarınızda çok çok teşekkür ediyorum. Daha nice başarılı yatırımlarda sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşamak istiyoruz'' diyerek tamamladı.
Konuşmalarında ardından, Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, platformda elinde trona madeni, Başbakan Erdoğanda elinde porselen bir vazoda soda külü ile basına birlikte görüntü verdi. Başbakan Erdoğan, daha sonra, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu,İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ve ETİ Soda A.Şyetkilileri ile kurdeleyi kesti.
Erdoğan ve beraberindekiler, tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
|