Park Elektrik Üretim Madencilik AŞ’nin Başkanı Nalan Erkarakaş iki şirket arasındaki birleşmenin ardından ilk 6 ayda 2008 yılı sonu bilançosuna göre toplam aktiflerde yüzde 23’lük bir büyüme kaydedildiğini belirtti.
Türkiye’nin önde gelen gruplarından Ciner Grubu halka açık iki şirketini Park Elektrik Üretim Madencilik San ve Tic A.Ş adı altında birleştirdi. Global krizde düşen emtia fiyatlarına rağmen 2009’un ilk yarısında yüzde 42 brüt kârlılık elde eden şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Ciner Grup Sermaye Piyasaları Grup Başkanı Nalan Erkarakaş, son dönemde emtia fiyatlarında yaşanan yukarı yönde hareketin şirketi olumlu etkilediğine dikkat çekti. Erkarakaş sorularımızı şöyle yanıtladı:
Grubun iki şirketinin birleşme sonrası hedefleri neler?
2009 mayıs ayında tamamlanan Park Elektrik ve Ceytaş birleşmesi İMKB’yi hem madencilik, hem enerji alanında faaliyet gösteren bir şirkete kavuşturdu. Birleşmeden sonra ticari unvanı Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu. Park Elektrik, şu anda aktif olarak sürdürdüğü bakır madeni ve asfaltit madeni faaliyetlerine ek olarak 2010 yılında yatırımlarına başlamayı planladığı 50,5 MW kurulu güce sahip olacak. Hidroelektrik santrali kurma ve işletme lisansını da bünyesinde barındırıyor. Şirketimiz, bu iki gözde sektördeki yeni büyüme olanaklarını da yakından takip ediyor.
Birleşme sonrası ilk bilanço açıklandı. Bilanço verilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Park Elektrik’in birleşmenin ardından açıkladığı ilk bilanço olması açısından önem taşıyan 6 aylık bilançosu, 2008 yıl sonu bilançosuna göre duran varlıklarda yüzde 89, toplam aktiflerde ise yüzde 23’lük önemli büyümeyi işaret ediyor. Şirketin 6 aylık finansal sonuçları Silopi maden sahasında üretimine başlanan asfaltit ilk defa faaliyetlere dahil edilmesi açısından da önem taşıyor. İkinci çeyrekte üretimine başlanan ve 46.245 ton düzeyinde gerçekleşen asfaltit satışının 2009 yılında toplam 300.000-400.000 ton aralığında olması planlanıyor. 2009’un ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen 1,85 milyon TL’lik asfaltit satışının ikinci çeyrekteki toplam satış gelirlerine katkısı %11 düzeyinde.
BİRLEŞME SONRASI EN ÇOK İŞLEM GÖREN 30 HİSSE ARASINDAYIZ
Birleşme ile Park Elektrik özellikle küçük yatırımcısına da değer yaratabildi mi?
Haziran 2009 itibariyle 349.9 milyon TL toplam aktif büyüklüğüne ulaşan Park Elektrik’in hisse senetleri 19 Ağustos 2009 itibariyle 452 milyon TL (303 milyon dolar) piyasa değeri ile işlem görüyor. 22 Mayıs 2009 itibariyle birleşen Park Elektrik ve Ceytaş’ın birleşme öncesindeki son piyasa değerleri toplam 331 milyon lira seviyesindeydi. Birleşmenin ardından şirket maksimum 491 milyon liralık piyasa değerine kadar yükseldi. Birleşmenin yarattığı sinerji ve olumlu bakış açısının piyasa değeri üzerindeki etkisi Park Elektrik’in işlem hacminde de benzer şekilde hissedildi. Birleşme öncesi iki şirketin toplam günlük işlem hacmi ortalama 14 milyon lira düzeyinde iken, Park Elektrik’in Ağustos 2009 ortalama günlük işlem hacmi 21 milyon liraya ulaştı. Bu rakamlarla birleşme sonrası şirket İMKB’de en çok işlem gören 30 hissesi arasına girdi. Şirketimiz 2009 yılında Fortune 500 ve İSO 500’de listesinde de yer aldı.
BAKIR SATIŞLARI ARTTI
Haziran sonu itibariyle 35 milyon 698 bin liralık satış hasılatının büyük kısmını oluşturan ve Siirt Madenköy’de yer alan tesislerde üretimi yapılan konsantre bakır satışları geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 21 arttı. Aynı zamanda geçen yılın ilk 6 ayında 26.113 dmt olan konsantre bakır satışı bu yıl 31.600 dmt düzeyinde gerçekleşti. Ancak herkesin bildiği gibi global kriz nedeniyle dünyada emtia fiyatlarında önemli oranda düşüşler oldu. Bu durumdan bakır fiyatları da etkilendi. Şirketin bakırdan elde ettiği ciro da yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26 düştü. Ancak burada sevindirici gelişme bu düşüşe rağmen şirketin brüt kârlılığı yüzde 42 ile yüksek seviyesini korudu.
Global krizin etkisinin azalmasıyla, emtia fiyatları da yükselişe geçti
Doğru, içinde bulunduğumuz aylarda dünyada oluşan talebin etkisiyle emtia fiyatları tekrar yukarı yönlü trende girmiş gözüküyor. Bakır fiyatları da yükseliyor. Global bakır fiyatlarındaki bu gelişmelerin önümüzdeki dönemlerde şirketin faaliyetlerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Son 18 ayda diğer emtia fiyatlarına paralel şekilde olağanüstü dalgalı seyreden bakır fiyatları 2008 yılında ton başına 9000 dolar düzeyini gördü. Ancak derinleşen global kriz paralelinde 2009 yılı içinde 3.000 dolara kadar geriledi. Son dönemde beklentilerin birmiktar toparlandığı global piyasalarda bakır fiyatlarının tonu 18 Ağustos itibariyle 6.115 dolar seviyelerine kadar tekrar toparlandı.