Ciner Grubu bünyesinde bulunan Kazan Soda Elektrik, Çinli Tianchen Corporation (TCC) mühendislik şirketi ile soda Külü ve kojenerasyon yatırımı yapacak. Toplam 1 milyar 350 milyar doları bulacak yatırım ile 2200 kisilik yeni istihdam yaratılacak.
Bu yatırımla birlikte Ciner Grubu yilda 1 milyar 750 milyon dolar net ihracat rakamına ulaşacak. Burada üretilecek 2.7 milyon ton soda kulu ile beraber Ciner Grubu'nun toplam soda külü üretim kapasitesi 4.5 milyona çıkacak.
ÜRETİMDE DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK
Ankara'da konumlanacak soda külü ve kojenerasyon üretim alanları için imzalar Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ile TCC Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan tarafından atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da konuk olduğu imza töreninde söz alan Turgay Ciner, yeni yatırım ile doğal soda külü üretiminde dünyanın en büyük şirketi olacaklarını ifade etti. Ciner, "Bir numara olmak gurur verici. Burada üretilecek olan her bir dolar döviz girdisidir." dedi.
2017’DE TAMAMLANACAK
Gazetecilerin yatırım miktarı ve hedefleri ile ilgili sorularını ise Ciner, şöyle cevapladı:
"2016-2017'de tamamlanacak ve 5 bölümden oluşan eklektik bir yapıdır. Yapacağımız 1 milyar 750 milyon dolarlık ihracatın, yaklaşık 1 milyar 250 ile 1 milyar 300 milyon doları sodadan oluşacaktır. Bunun içinde Eti Soda da olacaktır. Bu yatırımın finansmanı Çin bankalarından yapılacaktır. Yerli banka kullanmayacağız. 2 bin 200 kişi çalışacak. Günlük 8 bin ton mal taşınacak. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Demir Yolları ile anlaşmamızı yaptık. Bu yatırımı da Devlet Demir Yolları adına mali kısmını biz yükleniyoruz. Günde yaklaşık 4 tren ile mal deniz kıyısına taşınacak. Malın tamamı Güney Amerika, Avustralya dahil olmak üzere ihraç edilecektir. Mal satışında herhangi bir zorluğumuz yoktur.
“ÖZAL’IN DEDİĞİNİ YAPTIM, İYİ BİR ÖĞRENCİYİM”
2013 üretimimiz bugünden itibaren satılmıştır. 1 milyar 100 milyon ton trona rezervi mevcuttur. Bu bayağı yüksek bir rakamdır. Beypazarında 240 milyon civarında üretimiz vardır. Büyük bir kaynaktır. Hocam olarak gördüğüm Rahmetli Cumhurbaşkanımız Özal'ın Türkiye'nin borcunu ödeyecek dediği rezervi benim yapmam iyi bir öğrenci olduğumu da gösteriyor."
“BAŞBAKANIMIZIN BÜYÜK DESTEĞİNİ GÖRDÜK”
Ciner, ''Stratejik teşvik belgesi alması açısından bir adımınız oldu mu?'' sorusuna ''Stratejik teşvik belgemiz yok. Madencilik yatırımının tasvip ettiği bütün teşviklerden faydalanacağız'' yanıtını verdi. ''Tesisler ne ile çalışacak?'' soruna karşılık Ciner, ''Elektrikten ziyade buhar kazanımlı bir sistemle çalışıyoruz. Buharla çalışan kazanlarımız var. Burası kömür bölgesine uzak olduğu için doğal gaz ile buhar üretmeyi düşünüyoruz. Sayın bakanımız buna biraz karşı çıkıyor. Yerli madenlerin kullanılmasını istiyor. Özellikle belirtmek istiyorum; soda işinde 8 yılda bürokrasiyle çok mücadele verdik. Ama bu dönemde Sayın Başbakanımızın büyük desteklerini gördük'' şeklinde cevapladı.
“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”
TCC Yönetim Kurulu Başkanı Wang Zhiyuan da yatırımı vaktinde tamamlaması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Wang Zhiyuan, yeni üretim alanlarının Türkiye'nin istihdamına büyük katkı sunacağını vurguladı.
BAKAN’DAN CİNER GRUBUNA ÖVGÜ
Enerji Bakanı Taner Yıldız da Ciner Grubu ile TCC'nin maden alanında Türkiye için, bölge için ve dünya için önemli bir anlaşma yaptığını belirtti. Türkiye'nin büyüdüğünü, devamlı uluslararası yatırım aldığını aktaran Taner Yıldız, "Bu ortamdan en iyi yararlanan gruplardan biri de Ciner'dir. Hakikaten yerli kömür yatırımlarında gönüllü bir grup. Ne mutlu geçenlerde Afşin-Elbistan için 12 milyar dolar değerinde bir anlaşmaya tanık olduk. Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan bir anlaşmaydı. Ciner ve TCC de bu anlamda ikinci büyük anlaşmayı parafladı. Kanım o ve tahminim o ki, anlaşmanın ardından yapılacak yatırımın ihracata büyük ivme getirecek." ifadelerini kullandı.
BAKAN: PROJENİN EHEMMİYETİ ORTADADIR
Kimi sektörlerin 10 lira ciroya 9 lira girdi ile cevap verdiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti: "Ama maden gibi sektörler vardır. Burada 10 lira cironun cevabı 1 lira girdidir. Onun için maden gibi alanlar önemle ele alınmalıdır. Ciner ve TCC'nin yatırımının ehemmiyeti ortadadır. TCC, kömürü tanıyan bir şirket. Bu alanda gayet deneyimli. Yeni yatırımda da doğalgaz kullanmadan buhar üretebilir. Onun için kendilerine yardımcı olacak, ithal kaynakları değil yerli kaynakları teşvik edeceğiz. Kuşku yok doğal soda külü üretimine yapılan yatırım maden sektörünün milli gelire katkılarını artıracaktır. Malum, enerji sektörü ihracata borçlu olan bir sektör. Petrol ürünlerinin kullanımı ile ilgili ithalattan alacaklı, ihracata borçludur. Borcun bir bölümünü umuyorum bu anlaşma ile ödeyeceğiz."