Ciner Grubu’nun 1.3 milyar dolarlık Kazan Soda Külü ve Elektrik yatırımı, 2014 en iyi proje finansman kredisi ödülü aldı.
Türkiye’de ilk kez, bir sanayi kuruluşunu sektöründe dünyanın en büyüğü yapacak olan Ciner Grubu’nun Ankara Kazan’daki 1.3 milyar dolarlık Soda Külü Üretim ve Doğalgaz Çevrim Santralı yatırımı, “2014’ün en iyi proje finansman kredi anlaşması” ödülünü aldı.
Projeye ödül, uluslararası ticaret finansmanı yayın grubu Trade&Forfaiting Review’un (TFR), küresel finans sektöründe prestijiyle tanınan başarılı anlaşmaları ödüllendirdiği TFR Awards’tan geldi. Tronadan yılda 2.7 milyon ton doğal soda külü üretimi yapacak ve doğalgaz santralıyla 800 megawatt’lık kurulu güce sahip olacak projenin yatırım tutarının 1 milyar doları, Mart 2014’te uluslararası bankalar konsorsiyumuyla imzalanan kredi anlaşmasıyla sağlanıyor. Trade&Forfaiting Review; ödülün verilmesinin başlıca nedeni olarak “bu büyüklükte bir projenin çevreci vasıflarını ve finansman için getirilen bütünsel çözümü” gösterdi.
‘EN BÜYÜK’LERİN PROJESİ
Projeyi finanse edecek bankalar konsorsiyumunda, varlıkları bakımından dünyanın en büyük bankası Çinli ICBC, Çin Eximbank ve Deutsche Bank yer alıyor. Çin İhracat Kredisi Sigorta Şirketi Sinosure ise projeye verilen finansman kredisini sigortaladı. Proje kredisi, Sinosure’un Türkiye’de bugüne kadar teminat altına aldığı en büyük tutar oldu.
Kazan Soda Külü Üretim ve Doğalgaz Çevrim Santralı, bir Türk grubunun hem Çin hem de uluslararası piyasalardan birlikte finansman sağladığı ilk kredi olma özelliğini de taşıyor. Ciner Grubu’nun iştiraki Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş’nin kullanıcısı olduğu proje finansman kredisi, 4 yılı inşaat aşaması ve 9 yılı geri ödeme için olmak üzere toplam 13 yıllık vadeyi kapsıyor. Proje, TFR Awards’a Deutsche Bank ve ICBC tarafından ortaklaşa aday gösterildi.
İLK ADIM 2013’TE ATILDI
Projenin ilk adımı, 11 Ocak 2013’te Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ve Çin’in en büyük mühendislik şirketi TCC’nin Başkanı Wang Zhiyuan arasında, tesislerin anahtar teslim inşasına yönelik anlaşmanın imzalanmasıyla atıldı. İmza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız da şahitlik etmişti.
Elektrik ve Su Tüketimi Üçte Bir Düşük Olacak
Doğal soda külü dünyada en çok talep gören 10 element arasında yer alıyor. En başta cam, deterjan ve gıdada kullanılan sodyum bikorbonat üretiminde faydalanılıyor. Çevreye duyarlı teknolojilerde su, atık su ve baca gazı arıtmasında kullanıldığı için kritik önem taşıyor.
Sentetik soda külü de üretilebiliyor, ancak Kazan’da tronadan doğal soda külü üretileceği için üretimde elektrik ve su tüketimi sentetiğe göre üçte bir düşük olacak. Proje devreye girdiğinde 2.200 kişiye istihdam sağlanacak.
4.4 Milyon Tonla Limana En Yakın Üretici Olacak
Ciner Grubu, 1998’den bu yana tronadan doğal soda külü üretimini Ankara Beypazarı’nda faaliyet gösteren iştiraki Eti Soda aracılığıyla yapıyor. Kazan Soda Elektrik A.Ş üzerinden yapılan yatırım devreye girdiğinde, Eti Soda’yla birlikte Ciner Grubu’nun toplam soda külü üretimi 4.4 milyon tona çıkacak. Böylelikle Türkiye ve Ciner Grubu dünyanın en büyük soda külü üreticisi olacak. En yakın rakibiyle arasındaki fark 400 bin tona ulaşacak. Ciner Grubu sektörde dünyanın en büyük üreticisi olmanın yanı sıra bir limana en yakın üretici olma özelliği de taşıyacak.
EN YAKINI 3 BİN KİLOMETRE
Halen dünyada en büyük üretim, ABD’nin Wyoming Eyaleti ve Çin’de yapılıyor. Ancak bu iki ülkedeki trona yatakları en yakın limana ortalama 3 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ankara’nın diğer iki üretim merkezine oranla limanlara daha yakın olmasının müşteriler açısından navlun maliyetini düşürücü etkisi bulunuyor. Böylelikle dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi olacak olan Türkiye, dünya pazarının yüzde 89’una ulaşmada büyük bir avantaj yakalayacak.