Dünyanın en büyük doğal ağır soda külü ve sodyum bikarbonat üreticisi olacak Kazan Soda Elektrik açıldı.
Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner'in açılış konuşması
Gazete Habertürk yazarları ne dedi?
Erdoğan: Petrolümüz yok, zekamız var
Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş.; Türkiye'de maden, enerji ve medya sektörlerinin öncü kuruluşlarından olan CİNER Grubu'na ait bir kuruluştur. Kazan Soda Elektrik, Avrupa'nın en büyük doğal Ağır Soda Külü ve Sodyum Bikarbonat üreticisi olacaktır.
Ankara’nın kuzeybatısında konumlanan ve Ciner Grubu’nun, 1.5 milyar dolarlık yatırımla inşa ettiği Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ 15 Ocak 2018 Pazartesi günü resmen açıldı. Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ dünyadaki ticaret hacmi 15 milyar dolar olan ve en fazla ticareti yapılan onuncu kimyasal olarak nitelendirilen soda külünün üretimini gerçekleştiriyor.
Kazan Soda, 2.7 milyon ton üretim kapasiteli soda külü tesisi yatırımıyla toplamda 2 bin 200 kişilik istihdam rakamına ulaşacak. Dünyanın en büyük ölçekli çözelti madenciliği, soda külü üretim tesisi, 380 MWe ve 400 ton buhar üretimi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasiteli kojenerasyon tesislerine sahip Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ üretiminin tamamını ihraç edecek. Dünyanın toplam doğal soda külü ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılayacak olan Kazan Soda Üretim Tesisi yerli ve milli üretimiyle Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına da büyük katkı sağlayacak.
Cam üretiminden kabartma tozuna kadar birçok sektörde kullanılan Ağır Soda Külü (Sodyum Karbonat) ve Sodyum Bikarbonat; başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli ölçüde ihracat geliri sağlanacak.
Soda külü ürünü tamamen yerli olan maden kaynaklarından üretilirken üretimin tamamı yurtdışına ihraç edilecek. Yüzde 100’ü katma değer olan ihracatın hacmi 600 milyon doları bulacak. Ciner Grubu iştiraklerinden Eti Soda tesisi ile birlikte bu ihracat rakamı 800 milyon dolara ulaşacak. Bu ürün Avustralya, Japonya, Güney Kore, Çin, Pakistan, Hindistan, İspanya, Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık, İtalya, Almanya, Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Yunanistan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Mısır, Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Nijerya, Güney Afrika, Cezayir, Brezilya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Malezya, Endonezya, Filipinler ve diğer birçok ülkeye ihraç edilmekte olup “Türkiye’den en çok ülkeye ihraç edilen ürün” gamında yer alacak.
Soda külü üretimi gerçekleştiren diğer sektör paydaşları arasında Kazan Soda ve Ciner Grubu’nun aynı sektörde faaliyet gösteren bir diğer iştiraki olan Eti Soda’nın ürün kalitesi değerlendirildiğinde sektördeki en kaliteli ürünün, en çevreci üretim teknolojisi ile elde edildiği gözlenirken ürünün saflık oranı % 99.8 ile dünyanın en safı olma özelliğini taşıyor.
Ankara'nın Kazan ve Sincan ilçe sınırlarında bulunan TRONA madeni (diğer adıyla Sodyum Seskikarbonat Na2CO3 NaHCO3 2H2O) güvenli ve çevreci bir madencilik tekniği olan, çözelti madenciliği ile çözelti şeklinde yeryüzüne çıkarılıyor. Trona tabiatta bulunan soda minerallerinin en yaygın olanıdır. Kahramankazan trona rezervi 1.650.000.000 tondur.
Endüstriyel üretim alanında bir dünya devi olan Ciner Grubu bünyesindeki Cam ve Kimyasallar Grup Başkanlığı altındaki iştiraklerin toplam yıllık üretim kapasitesi 7 milyon ton soda külü. Bu rakam ile şirket dünyanın en büyük üreticisi. Bu açıdan bakıldığında madenin en verimli şekilde işlenmesi, üretimin yapılması ve son kullanıcıya iletilmesi açısından tam anlamıyla entegre bir endüstriyel ağ kurmuş olan Ciner Grubu konusunda Türkiye’nin dünya çapında endüstriyel tek lider firması. Bu kapsamda dünya çapında birçok kurum ve kuruluşun global stratejik ortaklık yapısında çalıştığı Ciner Grubu yeni devreye aldığı Kazan Soda Üretim Tesisi ile hedeflerini bir seviye daha yükseltip kendi sektöründe dünya lideri olma konumunu perçinliyor. Yeşil ürün sertifikalı soda külü üretimi gerçekleştiren grup şirketleri çevreci yaklaşımı ile de dünyada öne çıkıyor.
Şirkete ait galeriyi görmek için aşağıdaki resmin üzerine tıklayın
CİNER GRUBU'NDAN SADECE SON 5 YILDA 3.5 MİLYAR $ YATIRIM